Onmisbaar: Ruud

ONMISBAAR VOOR DIEREN IN NOOD

Onze dierenambulancemedewerkers zijn dag en nacht in touw om zieke, gewonde en zwervende dieren op te vangen en te vervoeren. Jaarlijks komen we in actie voor honderden honden, kitten, konijnen, knaagdieren en vogels. Maar ook kleine in het wild levende dieren, zoals egels en eekhoorns, kunnen rekenen op onze hulp.

Natuurlijk zijn we dolblij met de bevlogen, vrijwillige inzet van onze medewerkers. Daarom laten we ze graag aan het woord over hun ervaringen op de dierenambulance en over hoe belangrijk het is dat ze er zijn voor de dieren die onze hulp nodig hebben.

Ruud,
vrijwilliger van het eerste uur

“Het werken op de dierenambulance is steeds weer een uitdagende klus. Je moet er best stevig voor in je schoenen staan. Iedere rit is namelijk anders: verrassend, vrolijk en soms verdrietig. Het gaat niet alleen om het dier in nood, maar ook vaak om de mensen die er emotioneel dicht bij betrokken zijn. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten.
Als de telefoon gaat en de centrale geeft je een melding door, dan sta je gelijk op scherp. In je hoofd ga je snel je lijstje af: welk dier heeft hulp nodig, wat moet ik precies gaan doen, waar is het en hoe kom ik daar zo snel en veilig mogelijk. Plezierige spanning vind ik dat, want je weet nooit wat je te wachten staat.”

Als voormalig boerderijbewoner met een paardenstal voor bejaarde paarden is Ruud ook met een heel scala van dieren in aanraking gekomen. Honden, katten, kippen, ganzen, een paar schaapjes en een geit waren de vaste bewoners van het erf. Van alles wist hij een beetje, maar na de cursus dieren-EHBO van alles wat meer. Enkele van zijn ambulancecollega’s hebben een specifieke kennis over een bepaald honden- of kattenras en er zijn ook collega’s met indrukwekkend veel verstand van allerlei vogels. Die gedeelde wetenschap is voor iedereen een onmisbare bron van informatie.

“Meestal ben ik chauffeur op de ambulance, maar soms ook bijrijder en dan zorg ik er voor dat alle informatie en al het materiaal, dat we als team nodig hebben, aanwezig is.
Mensen met pit, durf en dierenliefde kunnen vast wel een ochtend of middag vrij maken om eens mee te gaan. Ze zijn natuurlijk van harte welkom in ons team.”

Ruud is altijd bereid om een extra stapje te doen. Als er een gaatje in het rooster valt aarzelt hij geen moment en meldt hij zich aan voor een extra dienst. “Logisch toch?” vindt hij.