Geschiedenis

Officieel is de Dierenambulance Ermelo-Harderwijk opgericht op 20 juli 1990.

De drijvende kracht hierachter was dierenarts B.J. Carrière. Als beginnend dierenarts was hij even daarvoor in Ermelo neergestreken en had een praktijk aan de Horsterweg overgenomen. Hij ontdekte in gesprekken met cliënten dat zij zich verbaasden over het dierenleed in de regio.

Huisdieren lagen vaak dagenlang dood op de straat voordat zij opgeruimd werden en de regionale politie moest vaak verschijnen bij gewonde dieren. Het zal duidelijk zijn dat zij soms moesten improviseren bij het behandelen van gewonde dieren.

Ook mensen zonder vervoer, zoals bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten, hadden een probleem. Hoe kom ik met mijn dier bij de dierenarts? Een taxi wil dieren niet vervoeren en ook familie is niet altijd beschikbaar. De heer Carrière besloot toen om iets aan de problemen te doen. In navolging van de grote steden, waar dit al lang bestond, deed hij een poging om een dierenambulance op te richten.

Een eerdere poging hiertoe door anderen, was al eens mislukt. Er werd gebruik gemaakt van een personenauto met zwaailicht en sirene. De politie vond dit niet zo’n goed idee en de zaak stierf een zachte dood.

De gemeente Ermelo en de Dierenbescherming stonden echter niet te trappelen om de nieuw op te richten organisatie te steunen. Ook het bedrijfsleven zag sponsoring niet zitten. De heer Carrière liet zich echter niet ontmoedigen en verzamelde een groep dierenvrienden om zich heen.  Wij noemen mevrouw J. Bergman, mevrouw B.A.M. de Jong, mevrouw I.A.M. v.d. Zande en mevrouw M. v.d. Zande. Gezamenlijk heeft men de organisatie van de grond getild.

Heel bijzonder was de hulp van Autobedrijf Heersmink uit Harderwijk: zij stelden een gloednieuwe bus beschikbaar.

Vanaf die  tijd kwam de organisatie op stoom, de gemeente Ermelo en Harderwijk stelden een bescheiden subsidie beschikbaar en ook werden veel particulieren donateur. Toen de organisatie goed van de grond was gekomen trad de heer Carrière terug. Hij vond dat een dierenambulance onafhankelijk moet zijn en niet verbonden mag zijn aan een bepaalde dierenartsenpraktijk.